#Nofilter: gaan we eindelijk naar een minder gladde wereld

in

Insta, Snapchat, TikTok… vertel me wie de mooiste is? Net als de “Body Positive”-beweging verwerpen steeds meer beroemdheden de dictaat van de gestandaardiseerde schoonheid en bevrijden ze zichzelf van het gebruik van filters, die als gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid worden beschouwd.

Een gladgestreken huid, versterkte jukbeenderen, vergrote ogen, een verpulverde mond en een bijzonder verfijnde neus: dat is wat de gestandaardiseerde “schoonheidsfilters”, die massaal worden gebruikt op sociale netwerken, ons opleggen telkens wanneer we de toepassing openen. Zozeer zelfs dat ze de laatste jaren de oorzaak zijn van een toename van het aantal chirurgische ingrepen bij jongeren en, nog ernstiger, bijzonder schadelijke gevolgen hebben voor het gevoel van eigenwaarde en de geestelijke gezondheid.

Op 10 augustus kondigde de bekende franse youtuber Léna Situations in haar vlogs van augustus aan dat ze zich wilde losmaken van Instagram-filters, net als haar vriendin en influencer Style Tonic die onlangs een jaar zonder filters vierde. De reden? De behoefte om in hun ware licht te verschijnen zonder een bevooroordeeld beeld van zichzelf te hebben, even gevaarlijk voor hen als voor hun gemeenschap. In juli nam de Noorse regering, na het Verenigd Koninkrijk en Spanje, een wet aan die influencers en adverteerders verplicht elk gebruik van een geretoucheerde foto op Instagram en andere sociale netwerken te melden. Zijn we eindelijk op weg naar een minder gelikte wereld?

Is verantwoordelijkheid nemen en van jezelf houden zoals je bent de nieuwe mantra van generatie Z geworden? De weg vooruit is nog lang, zo blijkt uit enkele studies die wereldwijd zijn uitgevoerd. In 2020 keek de Britse organisatie GirlGuiding naar de impact van het gebruik van online filters op jonge vrouwen. Het resultaat? 48% van de jonge vrouwen (tussen 11 en 21 jaar) zei regelmatig applicaties of filters te gebruiken om hun online imago te verbeteren, terwijl 39% zei zich te ergeren aan het feit dat ze er niet uitzagen zoals op hun geretoucheerde foto’s. Het is duidelijk dat er een vicieuze cirkel blijft bestaan. Op dat moment komen verschillende bewegingen en wetgevingen in actie om te proberen het fenomeen terug te dringen.

Dit is met name het geval met de geboorte van de hashtag #Filterdrop, die in 2020 werd gelanceerd door de Britse visagiste en fotomodel Sasha Louise Pallari. Deze campagne nodigde gebruikers uit om natuurlijke foto’s te posten om “perfectie” te ontheiligen en de eeuwige leugen die consumenten aanmoedigt om cosmetica te kopen onder het mom van gefilterde beelden. Het was dezelfde campagne die de Advertising Standards Authority in het Verenigd Koninkrijk ervan overtuigde om het gebruik van bedrieglijke filters te verbieden voor elke commerciële advertentie die via Instagram wordt gepubliceerd.

Afgelopen mei was het de tiktokeuse @toridawn817 die het sociale netwerk TikTok uitschold voor het automatisch activeren van een filter die de vorm van haar gezicht veranderde zonder haar toestemming. De wens van de applicatie om haar gebruikers te “verfraaien” werd volledig ontkend door het bedrijf, dat het effect vervolgens verwijderde onder het voorwendsel van een technisch probleem. Hoewel deze illusoire wereld meer dan eens gevaarlijk is bevonden voor het welzijn van tieners in hun identiteitsvorming, wijzen de talrijke initiatieven ertegen niettemin op een bemoedigend bewustzijn.

00:34

Look: de trends voor het nieuwe seizoen 2021

Hot drop de Nike Air Force 1 Luxe komt in twee kleurstellingen